Vakbekwame monteurs aan het werk
Over de nieuwe gasketelwet
Installaties, reparaties en onderhoud aan cv-ketels, geisers en gashaarden worden vanaf 1 april 2023 alleen nog maar door vakbekwame monteurs uitgevoerd. Hoe dat komt? Door de invoering van de gasketelwet, ook wel CO-vrij regelgeving: een wet die bedrijven en monteurs verplicht een CO-certificaat te behalen voor hun werk aan gasverbrandingsinstallaties en rookgasafvoervoorzieningen. Wij vertellen je meer.
Waarom een nieuwe wet?
46 procent van de koolmonoxideongevallen wordt veroorzaakt door cv-installaties. Dat blijkt uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Tegen de verwachting in blijken ook moderne en goed onderhouden installaties gevaarlijke situaties op te leveren. Dit is een teken dat de keurmerken, erkenningen en certificaten van nu niet genoeg garantie bieden voor een veilige installatie en gedegen onderhoudswerk. Daarom is het de hoogste tijd voor een nieuw keurmerk: CO-vrij.
De gasketelwet in het kort:
Als installatiebedrijf en monteur moet je vanaf 1 april 2023 in het bezit zijn van een certificaat. Voor monteurs is dat een Bewijs van Vakmanschap CO (koolmonoxide), voor bedrijven is dat een brl-certificaat (beoordelingsrichtlijn). Deze bewijzen dat je de kennis en ervaring hebt om op een veilige manier te werken aan gasverbrandingsinstallaties en rookgasafvoervoorzieningen. Ook moeten onveilige installaties met een te hoog percentage koolmonoxide uitgeschakeld en gemeld worden.
Meer informatie over de gasketelwet
Vakmanschap
Met de gasketelwet staat het vakmanschap voor installatie en onderhoud weer op één. Remco van der Linden, directeur Techniek en Markt bij brancheorganisatie Techniek Nederland: “Het aantal ongevallen door koolmonoxide laat zien dat het aanscherpen van de vakmanschapseisen nodig is. Dat is niet alleen belangrijk voor de veiligheid en gezondheid van bewoners, ook voor de sector is dit een positieve ontwikkeling.”
Dick Reijman, woordvoerder van Techniek Nederland vult aan: “Elke monteur mocht zomaar cv-ketels en gastoestellen plaatsen. Nu worden er net als jaren geleden weer eisen gesteld aan bedrijven en monteurs.” Remco: “De waarde van het vak komt daarmee terug. Het vraagt kennis, scholing en ervaring om installaties uit te voeren en daar mag je als vakbekwaam monteur trots op zijn.”
Certificaat gespot? Dan weet je dit zeker
Zonder Bewijs van Vakmanschap CO (koolmonoxide) mogen monteurs niet aan de slag en zonder brl-certificaat mogen installatiebedrijven het werk niet meer uitvoeren. Wie zich hier niet aan houdt, is zelfs strafbaar. Bedrijven en monteurs ontvangen een certificaat als ze:
- deskundig zijn om veilig te installeren, onderhouden en repareren;
- weten waar eventuele problemen vandaan komen en hoe ze die moeten oplossen;
- kennis hebben van de installatie én de omgevingsaspecten, zoals de rookgasafvoer;
- CO-melders kunnen plaatsen en testen;
- altijd een veilige situatie creëren.
Een gecertificeerd bedrijf vinden
Ook voor huisbezitters, woningcorporaties en vastgoedeigenaren is de gasketelwet een vooruitgang. Remco: “Door de certificering weet je zeker dat een monteur de meest recente scholing heeft gehad. De monteurs weten wat ze moeten doen om te veel koolmonoxide-uitstoot te voorkomen en te zorgen voor een veilige situatie.”
Het is strafbaar om een bedrijf zonder certificaat in te huren voor onderhoud en reparaties aan bijvoorbeeld de cv-ketel of gashaard. Gecertificeerde installatiebedrijven kun je herkennen aan het speciale beeldmerk ‘CO-vrij’.
Ook van Lier Installatietechniek is in het bezit van een CO Vrij-certificaat. Zo weet je zeker dat onze monteurs en installateurs op een veilige manier werken aan jouw installaties.
Schakel een gecertificeerde monteur van “van Lier Installatietechniek” in.